Amikor új belépési adatokat adsz meg egy weboldalon (felhasználónév+jelszó), az alapbeállítás szerint a Brave rákérdez, hogy el szeretnéd-e menteni az adatokat. Ha a mentés mellett döntesz, a Brave jelszókezelő biztonságos tárolást tesz lehetővé. A felugró ablakban a következőkre van lehetőséged:

brave jelszókezelő használata brave bongeszo
A címsorban (felül) található kulcs ikonra kattintva bármikor elérhetők az adott oldal belépési adatai
  • Szerkesztheted a felhasználónév és jelszó mezőket az aktuális oldalhoz (ezek az előzetesen beírt belépési információkkal már automatikusan ki vannak töltve).
  • Láthatod a jelszót, ha a szem ikonra kattintasz. Ha ujjlenyomatolvasós géped van, először bizonyítanod kell, hogy te ülsz a gépnél.
  • A “Save” gombbal elmentheted az információkat, a “Never” utasítással viszont megtilthatod a böngészőnek, hogy az adott oldalon a jövőben felajánlja a mentést.

Miután a böngésző elmentette az új információkat, már csak annyi a dolgod, hogy a következő látogatáskor a felhasználónév szövegboxba kattintva kiválaszd az oldalhoz tartozó felhasználónevet, a Brave pedig intézi a többit.

Mentett jelszavak kezelése

  1. Nyisd meg a böngészőt
  2. Nyisd le a menüt a jobb felső sarokban.
  3. Nyomj a Beállítások (Settings), majd Jelszavak (Passwords) menüpontra. Itt az elmentett jelszavaidon kívül két állítható csúszkát találsz. Ezek a következőket csinálják:
    • Jelszavak mentésének felajánlása – Az összes oldalra vonatkozóan ki-, vagy bekapcsolhatod a felajánlást
    • Automatikus belépés –  megtilthatod a Brave-nek hogy kérdezés nélkül, automatikusan jelentkeztessen be azokra az oldalakra, amihez tartozik elmentett jelszó

A Passwords menüben jelszavaidat megnézheted, átírhatod, vagy törölheted is az elmentett belépési információidat a listából. Ha ki szeretnéd menteni a jelszavaidat külső fáljba, akkor kattints a Saved Passwords feletti Export ikonra.

Biztonságos a beépített Brave jelszókezelő?

A Brave jelszókezelője, mivel a nyílt forráskódú Chromium-ra épült, a Chrome-éhoz hasonló biztonságot nyújt. Fórumokon megoszlanak a vélemények a biztonsággal kapcsolatban, de általánosságban elmondható, hogy a böngészők között a nyílt forráskód miatt az egyik legnagyobb biztonságot nyújtja.

Ami ennél problémásabb lehet, az az, hogy a jelszavakat egyelőre (2019. május) nem szinkronizálja eszközök között, tehát ha ez problémát okoz több eszköz párhuzamos használata miatt, érdemes bővítmény jelszókezelőt, pl. LastPass-t használni. Bővítményeket a Főmenü > More Tools > Extensions > Find extensions and themes in the Web Store -ra kattintva tudunk telepíteni.

A Brave böngésző a Firefox alapítójának új, villámgyors böngészője, mely alapértelmezés szerint blokkolja a reklámokat és követőkódokat, ezzel pedig időt és adatforgalmat spórol használóinak. Emellett beépített kriptopénz tárcával is rendelkezik, mely segítségével a saját beállításaink szerinti reklámnézésért pénzt is kaphatunk, illetve közvetlenül támogathatjuk kedvenc online tartalomgyártóinkat. Asztali és mobil verzióban is letölthető a hivatalos oldalról.

A letöltés és telepítés menetéről itt írtunk részletesen.