Tor (The Onion Router, A Hagyma Elosztó) hálózat lehetővé teszi az anonim internetes böngészést, valamint a cenzúrázott, például földrajzilag korlátozott tartalmak elérését. 2006 óta a Tor Project keretében zajlik a fejlesztése, non-profit módon, nyílt forráskóddal. A Brave böngésző egyik beépített funkciója teljesen anonim böngészést tesz lehetővé (New private window with Tor), melyet rögtön telepítés után tudunk használni.

Használatához semmilyen beállítást nem szükséges elvégezni a böngészőben, nem is találunk ilyen opciót a Settings-ben. Egyedül a Tor ablak Főmenüjében (jobb felül) találni egy New Tor Identity gombot, melynek hatása ugyanaz, mintha zárnánk az ablakot és nyitnánk egy újat, csak kevesebb ideig tart.

A Brave böngésző a Firefox alapítójának új böngészője, mely alapértelmezés szerint blokkolja a reklámokat és követőkódokat, ezzel pedig időt és adatforgalmat spórol használóinak. Emellett beépített kriptopénz tárcával is rendelkezik, mely segítségével a saját beállításaink szerinti reklámnézésért pénzt is kaphatunk, illetve közvetlenül támogathatjuk kedvenc online tartalomgyártóinkat. Asztali és mobil verzióban is letölthető a hivatalos oldalról. A letöltés és telepítés menetéről itt írtunk részletesen.

A következőkben a hivatalos Tor gyakori kérdések oldalon található kérdéseket dolgozzunk fel magyarul, talán ezeken keresztül a saját kérdéseidre is választ kapsz:

Mit jelent, ha Private Window with Tor ablakban internetezel?

private window with tor brave privát böngészés bravebongeszo
A Tor privát ablakok DuckDuckGo keresőmotort használnak Google helyett

Amikor a Private Window with Tor ablakban böngészel a neten, akkor a Brave nem közvetlenül csatlakozik a felkeresett weboldalakhoz, hanem egy három számítgépből álló láncon keresztül teszi mindezt az önkéntesek által üzemeltetett Tor hálózaton. Csak az első gép tudja, honnan érkezett a megkeresés és csak az utolsó tudja, pontosan hová tart, de ez a két gép nem tud egymással kommunikálni, hiszen van köztük egy harmadik is.

Befolyásolja a Tor a böngészési élményemet?

A felkeresett weblap szempontjából nézve olyan, mintha az utolsó számítógépről keresték volna fel – vagyis a tényleges IP címed rejtve marad. Ennek ellenére az látható, hogy a Tor hálózatból jött a jel, hiszen annak számítógépei nem titkosak. Mindezzel együtt a böngészési sebességed némileg lassulhat, hiszen egy jó nagy kerülővel jutsz el a felkeresett weblapokhoz.

Néhány oldal teljesen máshogy fog kezelni, ha a hálózatból böngészed. A legtöbbször csak azzal nyaggatnak majd, hogy bizonyítsd be, hogy hús-vér ember vagy, de azok az oldalak, amelyek látgatása Tor nélkül könnyedén azonosíthatóvá tenne, vagy amelyek mindenáron meg akarják szerezni az IP címedet, nagy valószínűséggel egyáltalán nem fognak működni.

Sem a főnököd, a rendszergazdád, de még az internet-szolgáltatód sem fogja tudni, milyen oldalakat böngészel, csak annyit fognak látni, hogy a Tor hálózathoz csatlakozol. Ennek néhányan biztosan nem fognak örülni, hiszen így megkerülheted azokat az akadályokat, amiket a rendszer üzemeltetői emelnek annak érdekében, hogy megakadályozzák bizonyos weboldalak látogatásának lehetőségét.

Személyes megjegyzésünk ehhez a témához, hogy Tor-ral rendszeresen darabjaikra hullanak weboldalak, melyek így nagyjából használhatatlanná válnak.

Mindig névtelen maradok?

A nem saját felhasználású eszközökön való hozzáférés névtelensége mindig kétséges dolog. Könnyen lehet, hogy a hálózat üzemeltetője, vagy az eszköz tulajdonosa szeretné nyomonkövetni a felhasználás minden lépését, és olyan kémprogramokat telepítenek az eszközökre, amelyek nyomonkövetik a felhasználó minden mozzanatát. Ettől a Brave sem tud megvédeni. Összességében tehát, ha nem saját eszközödön használod funkciót, nem ezer százalék, hogy névtelen maradsz.

Mi a helyzet, ha teljes anonimitásra vágyom?

A Brave rengeteg erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy a legkevésbé lekövethető, mégis használható böngészési élményt nyújtson számodra. Amennyiben a testi épséged függ attól, hogy anonim maradj, úgy a Brave azt javasolja, hogy tégy egy próbát a funkcióval.