A BATGrowth adatai alapján 2019. május 31-ére átlépte a 150 000-et a Brave tartalomgyártó közösség jóváhagyott tagjainak száma. A böngészőről és értékajánlatáról az oldal alján találsz rövid összefoglalást.

brave tartalomgyártó twitter youtube twitch

Két dolog miatt nagyon nagy szám ez (legalábbis azok számára, akik egy kicsit is szeretnék, hogy terjedjen el a böngésző):

  • Mindössze öt héttel ezelőtt léptük át a százezres számot
  • Egyetlen hete jelentették be a Twitter integrációt, egyetlen hét alatt 2600-an regisztráltak és kerültek jóváhagyásra

De miért nő ennyire ez a szám?

Van egy rövid magyarázatunk arra, hogy miért jelentkezik be egy tartalomgyártó a Brave Publishers rendszerbe: Mert így közvetlenül (a beépített BAT tokenben) kaphatnak támogatást a követőiktől, nézőiktől, olvasóiktól. A Twitch esetében például az Amazon által birtokolt platform 50%-ot vesz le minden feliratkozásból és borravalóból, amit a tartalomgyártók a nézőiktől kapnak.

Ez annyira irritálóan sok, hogy érthető módon rengetegen igyekeznek új bevételi forrást találni. Az már egy másik kérdés, hogy az így feliratkozott tartalomgyártók kapnak-e bármennyi támogatást a Brave böngészőt használó fogyasztóktól. De még ha nem is kapnak, nem valószínű, hogy le fognak iratkozni, hiszen semmilyen kötelezettséggel nem jár, hogy regisztrálva vannak.

brave verified creator tartalomgyártó bat bravebongeszo
lila pipa

Mi is regisztráltuk az oldalt, amelyet a címsor melletti háromszög ikonra “Your wallet” kattintva a lila pipa látható. Minden olyan weboldal, twitter fiók, twitch és Yt csatorna, melyet automatikusan vagy manuálisan támogatni lehet a tárcából, hasonló jellel rendelkezik. Minden más esetben “? Not yet verified” szerepel.

A Publishers regisztráció menetéről és a tárca beállításairól külön bejegyzésben számolunk be az oldalon.

A Brave böngésző a Firefox alapítójának új böngészője, mely alapértelmezés szerint blokkolja a reklámokat és követőkódokat, ezzel pedig időt és adatforgalmat spórol használóinak. Emellett beépített kriptopénz tárcával is rendelkezik, mely segítségével a saját beállításaink szerinti reklámnézésért pénzt is kaphatunk, illetve közvetlenül támogathatjuk kedvenc online tartalomgyártóinkat. Asztali és mobil verzióban is letölthető a hivatalos oldalról. A letöltés és telepítés menetéről itt írtunk részletesen.