A Brave böngésző értékajánlata szempontjából az egyik legfontosabb funkció válik elérhetővé: Egy Brave Ads frissítés eredményeképp az engedélyezett reklámok megnézéséért (a lekattintásról már nem is beszélve) begyűjtött pénzt nemcsak kioszthatjuk az általunk követett, és támogatni kívánt tartalomgyártóknak, hanem ki is utalhatjuk magunknak.

A Brave böngésző a Firefox alapítójának új böngészője, mely alapértelmezés szerint blokkolja a reklámokat és követőkódokat, ezzel pedig időt és adatforgalmat spórol használóinak. Emellett beépített kriptopénz tárcával is rendelkezik, mely segítségével a saját beállításaink szerinti reklámnézésért pénzt is kaphatunk, illetve közvetlenül támogathatjuk kedvenc online tartalomgyártóinkat. Asztali és mobil verzióban is letölthető a hivatalos oldalról. A letöltés és telepítés menetéről itt írtunk részletesen.

Brave Ads frissítés

Rögtön itt az elején érdemes megjegyezni, hogy az asztali vagy telefonos böngésződben beállított Brave Ads funkció, mely a fent említett automatikus kompenzációt lehetővé teszi, az Androidos verzióban elérhető már Magyarországon is, de mi még egyetlen reklámot sem kaptunk a Brave-től. Mivel az USA-ban már fut a rendszer, ezért előbb-utóbb talán itt is beindul a gőzhenger.

A Brave Ads funkciót a következő módon tudod egyébként bekapcsolni mobilon és az asztali verzióban: jobb felül Beállítások –> Brave Rewards –> Ads csúszka elhúzása. Az Ads beállításairól is készül majd bejegyzés az oldalon, de addig nem nagyon látjuk értelmét, amíg az első reklámok el nem indulnak itthon.

Egyelőre csak a teszt verzióban

A frissítés, mely lehetővé teszi a reklámokkal “keresett” pénz, pontosabban BAT kriptovaluta kiutalását, egyelőre csak a teszt verzióban érhető el, de hamarosan érkezik az éles üzem is. Egy bizonyos Uphold platformon történő azonosításra lesz szükség ahhoz, hogy saját kriptovaluta tárcába vagy bankszámlára utalhassuk a figyelmünkkel, tulajdonképpen az időnkkel megkeresett javainkat.

brave ads frissítés BAT kiküldhető reklámnézés

Az Uphold egy kriptopénz vásárló-eladó oldalnak tűnik egyéb funkcionalitással, mint például utalásos vagy kártyás be-és kifizetés, hitelezés, és bankkártyás fizetés. Ez így érdekesnek tűnik, mert ez talán azt jelenti, hogy egyszer majd egy saját plasztik kártyáról tudja az ember költeni a reklámokért beszedett pénzét, anélkül, hogy kiutalná magának őket. Ezt a felületet is ki fogjuk majd próbálni, ha lesz értelme.

Vágyott kiutalási funkció

Korábban számos fórumon olvastuk, hogy a felhasználók szinte követelték a kiutalási lehetőséget, melyet eredetileg nem terveztek biztosítani a fejlesztők. Ennek oka viszonylag egyszerű volt: Ha nem tudunk kiutalni, nem lehet mást csinálni az összegyűlt pénzünkkel (újra: BAT kriptovaluta), mint a tartalomgyártóknak adni.

Ha a tartalomgyártóknak (videósok, twitch játékosok vagy weboldalak üzemeltetői) bevétele származik egy alternatív forrásból, az elterjed közöttük, és egyre többen csatlakoznak. Ha sokan csatlakoznak, a csatornáikon reklámozzák a Brave-et, melyet így több ember tölt le. A végcél pedig nyilván a személyes adatok védelmére nulla hangsúlyt fektető, az adatainkból évi dollármilliárdokat kereső Google Chrome trónfosztása. (Chrome vs. Brave bejegyzés)

Na de minden rendben, hamarosan lesz dollárra/euróra váltás vagy kiutalás néhány személyes adat kötelező megadása után. Reméljük, hogy előbb-utóbb itthon is elindulnak a Brave reklámok.