Július végétől érhető el a böngésző iOS verziójában a fizetős Brave VPN + Firewall szolgáltatás, melynek célja, hogy a privát, adatvédelemre kihegyezett böngészési élményt új szintre emelje. A Brave appon kívül az összes többi alkalmazás kimenő adatforgalmát is titkosíthatjuk vele, nem csak a szokásos IP-cím elrejtést tudja. Egyelőre csak iOS-en érhető el, de az év végéig jöhet a Brave VPN Androidra is.

A Brave böngésző a Firefox alapítójának új böngészője, mely alapértelmezés szerint blokkolja a reklámokat és követőkódokat, ezzel pedig időt és adatforgalmat spórol használóinak. Emellett beépített kriptopénz tárcával is rendelkezik, mely segítségével a saját beállításaink szerinti reklámnézésért pénzt is kaphatunk, illetve közvetlenül támogathatjuk kedvenc online tartalomgyártóinkat. Asztali és mobil verzióban is letölthető a hivatalos oldalról. A letöltés és telepítés menetéről itt írtunk részletesen.

A szolgáltatás a böngésző beállításai között érhető el, havonta tíz dollárba (3000 Ft körül), évente egy összegben 100 dollárba kerül, és öt mobil eszközön (iPhone, iPad) használható egy előfizetés. A Brave a Guardian nevű céggel állt össze, ők biztosítják a privát hálózatot, amelyhez csatlakozva elrejthetjük adatforgalmunkat. Nézd meg az angol nyelvű bemutatót:

Mi az a VPN és miért költenek rá az emberek?

VPN = Virtual Private Network, azaz Virtuális magánhálózat. A Wikipedia könnyen érthető módon írja le, miről is van szó pontosan:
“…Ilyen szolgáltatás igénybevétele esetén a saját gépünk és a VPN-szolgáltató szervere között egy titkosított kapcsolatot építünk ki, és a publikus internetre a szolgáltató szerverének nevében lépünk ki.

Előnyei a közvetlen internethasználathoz képest:

  • a webhelyek számára az adatforgalom a VPN-szerver országából érkezőnek látszik;
  • a saját internetszolgáltató nem látja az adatforgalom részleteit;
  • nyilvános hálózat használata esetén nehezíti az adathalászok dolgát. Például ha valaki gyakran kávézókban, coworking irodákban dolgozik egy szál laptoppal, az biztonságban tudhatja magát, ha a számítógépén VPN-t használ.

Hátrányai:

  • lassabb internetelérés;
  • az adatforgalom részleteit a VPN-szolgáltató látja.”

A Brave VPN esetében nem a fejlesztő cég, hanem egy külső szolgáltató, a Guardian biztosítja a szervereket, így az internetszolgáltatónk helyett ők látják az adatforgalmunkat, bár elméletileg userhez nem köthető módon. A témában íródott hivatalos blogbejegyzés szerint a Brave VPN-hez tucatnyi szolgáltatót értékeltek, és végül azért a Guardianre esett a választásuk, mert ők osztják leginkább a Brave adatvédelmi szemléletét.