Még 2019 végén írtunk róla, hogy itthon is elindultak a reklámok a Brave böngészőben, melyek bekapcsolása és lekattintása után a platform megosztja (talán 70%-ot osztanak ki) a hirdetési bevételeit a userekkel. Ez a Brave egyik fő értékajánlata, és habár gazdagok nem leszünk az így befolyó BAT tokenek által, de általuk például közvetlenül a böngészőből támogathatunk jó ügyeket, amelyre be is mutatunk egy példát.

A Brave böngésző a Firefox alapítójának új böngészője, mely alapértelmezés szerint blokkolja a reklámokat és követőkódokat, ezzel pedig időt és adatforgalmat spórol használóinak. Emellett beépített kriptopénz tárcával is rendelkezik, mely segítségével a saját beállításaink szerinti reklámnézésért pénzt is kaphatunk, illetve közvetlenül támogathatjuk kedvenc online tartalomgyártóinkat. Asztali és mobil verzióban is letölthető a hivatalos oldalról. A letöltés és telepítés menetéről itt írtunk részletesen.

A Brave reklámok engedélyezése

A Settings –> Brave Rewards menüben találjuk a hirdetési beállításokat:

Az Ads csúszkával kapcsolhatók ki-be a reklámok, melyek számítógépen apró, oldalról nyíló popupok formájában jelennek meg, egy idő után fel sem tűnnek. Változó, hogy milyen hirdetések vannak, attól függően, hogy épp milyen kampányaik futnak. Eddig találkoztunk hardver, ruhazati és tőzsdei (talán kriptovaluta) hirdetésekkel, valamint Brave közösségi felhívásokkal.

Az Ads felirat melleti beállítások között találjuk, hogy óránként hány ilyen reklámot vállalunk, de az, hogy mennyit kapunk, valószínűleg attól is függ, hogy épp mennyi hirdetőjük aktív Magyarországon.

A tárcánk

A böngésző címsorának jobb szélén található háromszög ikon rejti a tárcánkat, benne az eddig befolyt BAT tokenekkel és dollár értékükkel. Esetünkben ez így nézett ki, mikor a bejegyzés írásába fogtunk:

Sajnos nem egyértelmű, hogy ez mennyi idő alatt gyűlt össze, de biztos, hogy több hónap alatt, és óránként 2 db-os reklám beállítás mellett. Mit lehet tehát kezdeni ezekkel a tokenekkel? Ahogy korábban is írtunk, ha sokáig összevárjuk (25+ darab), elméletileg ki tudjunk magunknak utalni őket a tárca szolgáltatójától egy jóváhagyási procedúra után. Erről a funkcióról itt számoltunk be bővebben.

Támogatás, borravaló adása

A Brave böngésző fő értékajánlata a reklámok, követőkódok blokkolása mellett az, hogy segítségével közvetlenül a böngészőből támogathatunk szervezeteket, tartalomgyártókat azzal a kriptovalutával, melyet a figyelmünkért (az oldalról felugró reklámok bezárása vagy lekattintása) kaphatunk.

Ennek menete a következő:

  • navigálj az oldalra, tweethez (!) vagy reddit poszthoz (!) amelyet támogatni akarsz mert hasznos, szórakoztató, stb, és nyomd meg a háromszöget! Oldal esetében felül a címsor szélén, twitter és reddit esetén közvetlenül a tweeten/poszton.
  • Felugró sávban be tudod állítani, hogy egyszeri vagy ismétlődő legyen a támogatás, melynek összegét a felkínált opciókból tudod kiválasztani. Esetünkben a Wikipedia 3.0 BAT tokennel lett gazdagabb közel 2$ értékben, ami egész jó.
  • A Send Tip megnyomása után megjelenik a visszajelző képernyő. Sok kicsi sokra megy! Reményeink szerint a böngésző terjedésével hamarosan hazai szervezetek, tartalomgyártók is támogathatóvá válnak.