A Brave böngésző értékajánlata néhány szóban: Reklámmentes, biztonságos, gyors böngészés, általunk engedélyezett hirdetések, melyekért pénzt is kaphatunk, kedvenc tartalomgyártóink automatikus támogatása, és támogatások egyszerű fogadása a Basic Attention Token (BAT) segítségével. A bejegyzésben a Brave letöltése és telepítése témája kerül terítékre.

A Netscape, a Javascript és a Firefox létrehozója négy éve kezdte meg a Brave fejlesztését, mellyel a Google által dominált online hirdetési világot kísérli meg a feje tetejére állítani. Ennél azonban sokkal izgalmasabb és bővebb az értékajánlat. Ezekről bővebben a fenti menüben találsz könnyen emészthető tartalmakat.

2021 októberében 42 millió havi és 12 millió napi aktív felhasználóval rendelkezett a böngésző, ami duplája az egy évvel ezelőtti számoknak.

Brave letöltése mobilra – Android és iOS verzió

Mobilon talán még gördülékenyebb a váltás, mint számítógépen. Mi az első telepítés után lecseréltük a Chrome-ot, és azóta nem is használtunk más böngésző appot. Letölteni a hivatalos oldalról érdemes, a mobilos felhasználók számára rendszeresen ingyen BAT tokeneket adnak promóciós céllal, melyeket a kedvenc tartalomgyártóiknak oszthatnak szét. Erről bővebben itt írtunk.

Brave letöltés és telepítés Windowsra

  1. Talán nem okoz nagy meglepetést, hogy ez első lépés a Brave letöltése a hivatalos oldalról
  2. Ha a rendszer rákérdez, nyomj a Futtatás (run), vagy Mentés (save) lehetőségre
  3. Ha a mentést (Save) választottad, kattints kétszer a letöltött fájlra, ezzel elindítod a telepítőt

Mikor végzett a Windows a telepítéssel, megjelenik az oroszlános ablak a használattal kapcsolatos tudnivalók gyorstalpalójával. A Brave böngésző testreszabása bejegyzésben olvashatsz bővebben a könyvjelzők, jelszavak importálásáról és a testreszabási beállításokról, most pedig gyorsan végigszaladunk ezen a hasznos “kezdő lépések” ablakon:

“…a személyes adatai védelmére épülő böngészővel sokkal gyorsabb és biztonságosabb böngészési élményben lesz része”. A szimpatikus beharangozó után haladjunk tovább a “Induljunk” gombra kattintva!

Ha a Brave-ben is beállítanánk megszokott böngészési körülményinket, a legördülő menüből választhatjuk ki a könyvjelzőink és beállításaink forrását. A könyvjelzők és a könyjelzősáv beállításairól bővebben itt írtunk.

Ha megvagyunk, vagy ha nem akarunk importálni, nyomjunk a “Következő” gombra!

A Brave Shields blokkolja a reklámokat és követőkódokat, ezzel kevesebb adatot használ és egy egészen friss (és gyors) böngészési élményt nyújt azoknak, akik korábban még nem próbáltak reklám blokkoló alkalmazást. A címsor jobb oldalán található az oroszlános “pajzs” megnyomása után, a felső csúszka elhúzásával ki tudjuk kapcsolni, ha egy weboldal furán viselkedik. A legalsó opcióval tudjuk globálisan, minden ablakra átállítani a funkció alapértelmezett beállításait. Tovább!

Jelen oldalon mutatott követőkódokat nem mi raktuk az oldalba, ezek a WordPress-hez tartoznak, és nem férünk hozzájuk, nem látunk belőlük semmit, nem tudjuk őket kikapcsolni.

Ha problémánk lenne a világ alapértelmezett keresőjével, öt másik opció közül választhatunk a lenyíló menüre kattintva. Van köztük egészen “zöld” megoldás is: Az Ecosia például fákat ültet a bevételeiből. Itt fontos megjegyezni, hogy a Google kereső pontosságát még egyik konkurens sem tudja, azonban minél többet használjuk őket, annál jobbak lesznek. Az alapértelmezést később a Settingsből is be tudjuk állítani.

A Brave Rewards a böngésző legkülönlegesebb funkcióhalmaza. Az értékajánlat valami ilyesmi: “A figyelmed értékes. Keress pénzt reklámok engedezésével, és támogasd közvetlenül kedvenc internetes tartalomgyártóidat!”. A böngészőben engedélyezhetünk reklámokat oldalsó kis popupok és új tab indításakor háttérképek formájában, ezért cserébe pedig a böngésző saját kirptovalutája, BAT (Basic Attention Token) jár. Saját preferenciáink szerint tudjuk a reklámok mennyiségét beállítani, a kapott tokeneket (~zseton) pedig tartalomgyártók, szervezetek, weboldalak támogatásra (vagy hosszú idő után akár kiutalásra is) használhatjuk.

Részletekről és beállításról bővebben a Brave Rewards bejegyzésben írunk.

Katt a Kész gombra! Üdv a klubban!

Telepítése Macre

  1. Töltsd le a telepítő fájlt a hivatalos oldalról
  2. Nyisd meg a letöltött fájlt
  3. A megnyíló ablakban keresd meg a Bravet
  4. Tedd a Brave telepítőt az alkalmazások mappába
    • Lehet, hogy ehhez szükséged lesz egy admin jelszóra
    • Ha nem tudod a jelszót, akkor helyezd egy olyan mappába, ahol tudsz módosításokat végrehajtani
  5. Nyisd meg a Bravet
  6. Nyisd meg a Finder-t
  7. A Bravetől jobbra lévő oldalsávon nyomj a kiadásra (Eject)

Első indításkor megjelenik egy ablak a használattal kapcsolatos tudnivalók gyorstalpalójával.

Linux

A Linux halandók számára sajnos kínaiul van, azonban ha te mégis ilyesmiben utazol, érdemes elolvasnod a hivatalos oldalon található, angol nyelvű leírást ide kattintva.